SİNİR HASTALIKLARI İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

Adaçayı iyi bir baharat ve antibiyotiktir. Sinir hastalıklarına, depresyonlara, titremeye, sersemliğe, sinir bozukluğuna ve yorgunluğa çok iyi gelir. Gece terlemesini önler.

Adamotu, bıkınlık, ümitsizlik, içe kapanıklık gibi ruhsal durumları ortadan kaldırır.

Ahlat, (yaban armutu) sinirleri teskin eder, idrar söktürür.

Çay'ın içinde kahvenin yarısı kadar kafein vardır. Sinirleri uyararak zihni açar.

Civan perçemi (25-30) gram çiçeği çay gibi haşlanarak içilirse, mideye, ve sinirlere iyi gelir.

Fesleğen tohumlarından yapılan çay sinirleri kuvvetlendirir.

Ihlamur, sinir sistemi rahatsızlıklarına, iyi gelir.

Karanfil ağacından elde edilen yağ sinir rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kahve sinirleri kuvvetlendirir.

Kimyon, melek otu sinirleri teskin eder.

Mandalina, armut, marul sinir krizine iyi gelir.

Portakal, havuç, armut, şalgam, soğan, kuşkonmaz, badem, erik, incir ve kuruyemişler depresyona, sinir zaafiyetine iyi gelir.

Mürver ağacı meyvelerinden yapılan çay sinirleri teskin eder.

Pırasa sinirleri yatıştırır.

Vanilya ruhsal bunalıma iyi gelir.

SELÜLİT İÇİN DOĞAL BİTKİSEL TEDAVİ

Limon ve kereviz selülite iyi gelir.

ŞEKER HASTALIĞI İÇİN DOĞAL BİTKİSEL TEDAVİ

Ayrık otu, bol miktardaA ve B vitamini içerdiğinden karaciğer rahatsızlıklarına karşı oldukça etkili bir ilaçtır. Şeker hastalarına önerilir.

Beş parmak otunun, böğürtlen yaprağına, yaban mersini ve fasulye kabuğu ile karışımına karanfil ilave edilerek kullanılması şeker hastalığına karşı tavsiye edilmektedir.

Çayır papatyasının çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu, şeker hastalarına yararlı olup, karaciğer dostu diye de anılan bir bitkidir.

Karnabahar şeker hastalığına karşı etkilidir.

Keten tohumu (1 yemek kaşığı) 1 litre suda , su ½ litreye düşünceye kadar kaynatılır ve günde üç kere içilirse kandaki şeker miktarı düşer.

Kuru fasulyede şeker hastaları için yararlıdır.

Salatalık kandaki şeker miktarını ayarlar.

Soğan, enginar, pancar, zeytin, zeytinyağı, fındık, ceviz ve badem, şalgam şeker hastalığına iyi gelir.

Yulaf, vücuda ısı verdiği için yazdan çok kışın tüketilir. Şeker hastalığına etkilidir. Kış sabahları kaynatılıp lapa şeklinde yenebilir. İçine kuru yemiş ve bal katılarak besin değeri artırılır.

SARILIK İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

Andız otu kökünden yapılan çay, sarılık hastalığına çok iyi gelir.

Aşk otu, kökünden yapılan çay sarılığa iyi gelir. Anason ve rezene ile karıştırılarak hazırlandığı zaman etkisi daha fazla olur.

Ayrık otu (50 gr) kökünün bir litre suda kaynatılması sonucu elde edilen ilaç sarılık hastalığına iyi gelir.

Ekşi yonca, enginar ve fındık sarılık hastalığına çok iyi gelmektedir.

Lahana sarılık da etkilidir.

Maydanoz suyu, soğan sarılığa iyi gelir.

Turp sarılıkta etkilidir.

SAÇ DÜKÜLMESİ VE BAKIMI İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ

Ardıç meyveleri dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülerek ovulursa saç dökülmesini önler.

Biberiye yaprağı (kurutulmuş 2 gr) ve çiçeği bir tas içinde 20 dakika kaynatılarak, bu çayla şaçlar yıkandığında gürleştirir.

Dereotu saç dökülmesini önler.

Dut saçların gür olmasını, dökülmemesini sağlar. Ayrıca dut yaprakları ezilerek elde edilen sıvı ile saçlar yıkanmalıdır.

Huş ağacı ezilip su ile karıştırılan yapraklarıyla saçlar yıkanırsa saçları gürleştirip kepekleri yok eder.

Ihlamur çayı saçları gürleştirir.

Isırgan otuyla yıkanan saçlar, parlak ve canlı bir görüntü alır.

Lavanta çiçeği kelliğe karşı etkilidir.

Tere suyu kepeklenme ve saç dökülmelerine karşı kullanılır.

ROMATİZMA İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ

Armut, romatizma, eklem kireçlenmesi olanlar için yararlıdır.

Arpa'nın suda kaynatılarak elde edilen sıvısının içilmesi, kemik kireçlenmesini önlemesi en önemli özelliğidir.

Aşk otu ve enginar romatizmaya iyi gelir.

At kestanesi ağacının kabuğu kaynatılarak içilirse romatizmaya iyi gelir. Taze at kestanesi çiçekleri alkol içinde ve güneşte birkaç hafta bekletildikten sonra romatizmalı uzuvlara ovularak sürülürse şifa verir.

Biber, eklem yerlerine oğuşturularak sürülürse kan devranını hızlandırır. Romatizma ve eklem yerleri ağrılarını dindirir. Kırmızı biberdeki Capsaicin maddesinin ağrı giderici etkisi olduğundan ağrı kesici krem yapımında kullanılır. Özellikle romatizma ağrılarında çok etkilidir.

Deve tabanı, eklem yerleri ve romatizma hastalığına da çok iyi gelir.

Fasulye, romatizma, siyasit ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.

Frenk üzümü yapraklarının uzun müddet kaynar su içinde bırakılması ile elde edilen sıvı romatizmal hastalıklara iyi gelir.

Hardal tohumları ılık olarak temiz bir bezle vücuda sarıldığında, yani hardal yakısı olarak kullanıldığında, romatizma, siyatik, adale ağrıları, eklem yerleri iltihapları ve cilt hastalıklarına iyi gelir.

Huş ağacı yapraklarından yapılan çay, romatizmaya iyi gelir.

Kara kafes kökü kaynatılarak içildiğinde romatizmaya çok iyi gelir.

Kereviz romatizma tedavisinde kullanılır.

Kızıl yaprak varis tedavisinde kullanılan etkili bir bitkidir. Ezilerek yapılan merhemi yaraları tedavi eder. Karaturp romatizmaya iyi gelir.

Lavanta çiçeği romatizma, çıkık ve buruklara karşı kullanılır.

Melek otu kökü imbikten geçirilerek romatizmalı yerlere ovularak sürülür. Melek otu sirke ile karıştırılarak banyo yapılırsa romatizma ve sırt ağrılarına çok iyi gelir.

Mine çiçeği suyu romatizma nedeniyle oluşan baş, bel ve kalça ağrılarına iyi gelir.

Oğul otundan elde edilen ispirto, romatizma ve nevralaji hastalıklarına çok iyi gelir.

Turp, siyatik, lumbaga, romatizma ve nevraljde yararlıdır.

Üzüm, elma, ahududu, çilek, limon, domates, pırasa, soğan, ahududu romatizmaya iyi gelir.

REGL DÜZENSİZLİĞİ VE AĞRILARI İÇİN DOĞAL TEDAVİ

Adaçayı regl düzensizliklerini ve ağrıları giderir, rahim iltihaplarını tedavi eder.

Ahududu kadınlarda beyaz akıntıyı önler, fazla miktarda gelen regl kanamasını düzenler.

Ballıbaba otu ezilerek suyu çıkarılır. Bu su, rahim iltihap ve kanamalarına, beyaz akıntıya karşı kullanılır. Ekşi yonca regl düzensizlikleri ve ağrılarına iyi gelir.

Havuç regl kanamasını çoğaltır.

Kaya koruğunun (taze) yaprakların ezilmesi ile elde edilen sıvı regl düzensizliklerini önler.

Kuşkonmaz regl dönemlerinde vücutta su birikmesini önler. İçerdiği maddeler vücuttaki fazla suyu dışarı atar.

Mine çiçeği suyu regl düzensizliklerini önler.

PROSTAT TEDAVİSİ İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

Turp, ceviz, tereotu, soğan, çay, üzüm prostata iyi gelir.

Ballıbaba otu ezilerek suyu çıkarılır. Bu su, prostat hastalıklarına karşı kullanılır.

ZAYIFLAMA VE İYİ BESLENMEK İÇİN AHMET MARANKİDEN ÖNERİLER

[zayiflama+cayi.jpg]

ZAYIFLAMAK ICIN BITKI CAYI

[salata.jpg]

TOKSIN ATICI KOZMIK SALATA

[istahsizlik.jpg]

ISTAHSIZLIK BITKISEL CÖZÜM

[sebze+meyve.jpg]

MEVSIMINE GÖRE MEYVE-SEBZE YENIR

[hodan+ispit.png]

HONDAN-ISPIT OTU FAYDALARI


ZAYIFLAMA ÇAYI-BİTKİSEL TEDAVİ

çay


Prof. Dr. Ahmet Maranki 'den zayıflamaya yardımcı bitki çayı tarifi:

Malzemeler:

30 gr ayrık kökü,

30 gr arpa,

30 gr mısır püskülü

Hazırlanışı:
Malzemeleri 1 kilo suya koyarak 10 dakika kaynatın, soğutulduktan sonra süzün.

Balla tatlandırılabilir veya limon sıkılır. 1 günde tüketilmesi gerekir. Bu karışıma 20 gr da kiraz sapı ilave edilebilir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki

TOKSİN ATAN KOZMİK SALATA TARİFİ-AHMET MARANKİ

salata

Prof. Dr. Ahmet Maranki toksin atmak için kozmik salatanın çok yararlı olduğunu ,mutlaka yemeklerden önce yenilmesi gerektiğini açıkladı.

Toksin atıcı Kozmik salata tarifi:

Lahana, Maydanoz, Ispanak, Tere, Roka, Kırmızıturp, Havuç, Kuru soğan, Limon

Hazırlanışı: Tüm malzemeyi doğradıktan sonra üstüne limon ve nar şerbeti ilave edin.

Bu kozmik salatayı maksimum fayda sağlamak için yemeklerden önce yemeye önem verin.

IŞTAHSIZLIK İÇİN ŞİFALI BİTKİLER-AHMET MARANKİ

iştahsız bebek


İştahsızlık için doğal ve bitkisel çözüm önerileri :

1-Ahududu,ayva kompostosu, badem, ceviz, greyfurt, kayısı, limon, portakal, domates, enginar, havuç, sarımsak, turp, adaçayı, ardıç tohumu, kekik, kimyon, kişniş, nane, rezene ve söğüt yaprağının iştah açıcı özelliği vardır.

2-Bir çay bardağı kaynar suya,1 çay kaşığı havuç tohumu konulur.Kısık ateşte birkaç dakika kaynatılır.10 dakika demlendirilir ve sabah,öğle ve akşam tok karnına içilir.

3-Kakule toz haline getirilir.Günde birkaç defa 0,5 gram kap halinde alınır.

4-Tere-su teresi sıkılırarak suyundan günde 1 bardak içilir.

5-Bir bardak kaynar suya 10 gram kantaron bitkisi konulur.10 dakika bekletilerek öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 bardak içilir.

6-Bir bardak kaynar suya 2 gram papatya konur.10 dakika bekletilip günde 1 bardak sabahları aç karnına içilir.

7-Bir bardak kaynar suya 2 tatlı kaşığı dövülmüş kereviz tohumu konulur.10 dakika bekletilip günde 3 bardak yemeklerden önce içilir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki

HONDAN-ISPIT OTUNUN FAYDALARI-AHMET MARANKİ

hondan otu


Eski çağlardan beri tüketilen hodan otu (diğer adı ile ıspıt veya kaldirik) kişilerde hoşnut duygular uyandırır, sıkıntıları giderir ve cesaret artırır. Hatta sefere çıkan askerlerin cesaret kazanmaları için üzengilerine hodan otu çiçeği sürülürdü.

Yapılan araştırmaların sonucunda hodan otunun böbreküstü bezlerini etkilediği ve bu nedenle insanları rahatlattığı tespit edilmiştir.

Hodan otu yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları içermektedir. Bu nedenle özellikle tuzsuz rejimlerde kullanılan bir bitkidir.

Mayıs-eylül aylarında mavi renkte çiçek açar. Sert tüylü, 15-60 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Halk dilinde sığırdili olarak da bilinir. Hodan otu rutubetli yerleri sever. Buruşuk yaprakları ovaldır, çiçekleri de uzun saplıdır. Türkiye'de Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu'da yetişmektedir.

Nelere faydası vardır?


- Ter atıcıdır.

- İdrar söktürücüdür.

- Balgamı söktürür.

- Boğaz ağrılarına iyi gelir.

- Öksürüğü gidermede etkilidir.

- Anti-depresif etkilidir.

Hodan otunun kullanım şekilleri:

Sağlık için: Tuzsuz diyetlerde içeriğinde yüksek miktarda mineral tuzları yaprakları kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok hastalığa karşı da etkilidir.

Sofrada: Hodan otunun çiçeği salatalarda garnitür olarak kullanılır. Tatlı süslemelerinde de çiçekleri şekerleme yapılarak kullanılabimektedir. İnce doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere konulabilir.

Evde: Başka bitkilerin yakınına ekildiği zaman, gelişimlerini hızlandırır. Çiçekleri ev süslemelerinde kullanılabilir.

AHMET MARANKİ-HANGİ MEVSİMDE HANGİ SEBZE MEYVE VE BALIK YENİLMELİ

sebze meyve


OCAK

Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, istrongilos, levrek,

Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp

Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenler.Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir.


ŞUBAT

Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı,

Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.

Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın.


MART

Balık: Levrek, kalkan, kefal

Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.

Meyve: Elma, muz

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Mart, yaza hazırlanılan aydır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır. Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir.


NİSAN

Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.

Meyve: Can erik

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır. Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir. Sütlü hafif tatlılar yiyin. Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz. Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz.


MAYIS

Balık: Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,

Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık.

Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Çilek kısa ömürlü bir meyvedir. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir.


HAZİRAN

Balık: Mercan, levrek, barbunya.

Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.

Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.


TEMMUZ

Balık: Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya.

Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.

Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir.


AĞUSTOS

Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye.

Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.

Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır. Bol meyve yemelisiniz. Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.


EYLÜL

Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç.

Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.

Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir.Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

EKİM

Balık: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye.

Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.

Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.


KASIM

Balık: Mezgit, ringa

Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı.

Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.


ARALIK

Balık: Levrek.

Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.

Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin.Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.