DİĞER RAHATSIZLIKLAR İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

Adaçayı ve Frenk üzümü (Bektaşi üzümü) menopoza iyi gelir.

Fesleğen yapraklarının ezilmesi ile elde edilen sıvı, bel soğukluğunu iyileştirir.

Kimyon çorbası karın ağrısı ve baş dönmesine iyi gelir.

Kişniş tohumları kaynatılarak içilirse C vitamini eksikliğinden ileri gelen hastalıklara iyi gelir. En önemli özelliği baş dönmelerine iyi gelmesidir.

Labada kaynatılıp içildiğinde kaşıntıya iyi gelir.

Lahana siyatik ve ses kısıklığında etkilidir.

Limon suyu sıcak içildiğinde ter söktürür. Mikrop öldürücü ve bulantı giderici etkisi de vardır.

Marul suyu ergenlik sivilcelerini yok eder.

Maydanoz balgam söktürür.

Melek otu kökü vücudu hastalıklara karşı korur. Melek otu baş dönmesi ,karın ağrıları ve kramplara iyi gelir.

Melisa bayılmalarda etkili bir ayıltıcıdır.

Menekşe kökünden yapılan çay kusturucu etki yapar.

Meşe çayı ile ayakları yıkamak ayak kokularını giderir.

Meşe kabuğu tozu burna çekildiğinde burun kanamalarında etkilidir. Ayrıca dizanteri ve boyundaki lenf iltihaplarına karşı etkili olur.

Mine çiçeği suyu ile gargara yapıldığında ağız kokusunu, giderir. Mine çiçeği lapası göğüs ve kulak ağrılarına iyi gelir.

Misk otu kötü kaynatılarak içildiğinde kusma ve halsizliği önler.

Muz zafiyeti önler. Muz metabolizmayı harekete geçirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Verimliliği artırıcı serotonin salgılatır. Üretkinliği artırır.

Nane bulantı ve baş dönmelerinde etkilidir. Migrene gelir.

Nohut ruhu omurilik felçlerine, omuriliği iltihaplarına ve organ kireçlenmelerine karşı kullanılır.

Patlıcan pankreas zaafiyetine iyi gelir.

Süt içinde kaynatılarak içilen acı marul suyu, pankreas ifrazatını çoğaltır.

Peygamber çiçeğinin ağrı giderici, vücudu zehirlerden temizleyici etkisi vardır.

Pırasa'nın içindeki uçucu yağ, kükürt içerdiği için sindirim mekanizmasını takviye eder.

Salep, tarçın ağacı vücudu ısıtır. Göğsü yumuşatır.

Sarımsak mikrop öldürücüdür. Bu nedenle doğal antibiyotik olarak kullanılır. Uzun ve sağlıklı yaşam için çare olarak değerlendirilir.

Semizotu, soğan zihin yorgunluğuna iyi gelir.

Soğan yağda pişirilip kulağa sarıldığında kulak ağrısını dindirir.

Söğüt ağacı sıtmayı tedavi eder. 50 gram söğüt kabuğu 1 litre şarapta ıslatılıp bekletildikten sonra günde bir-iki kadeh içmek sağlık için yararlıdır.

Tarçın yağı rahim rahatsızlıklarına ve zatürreeye iyi gelir.

Tere sigaranın zararlarını azaltır.

Üzüm hamilelikteki bulantıları önler.

Ahududu doğum sancılarını da hafifletir.

ZEHİRLENMELER İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

Biberiye yaprağı ezilerek elde edilen sıvı zehirlenmelere karşı kullanılır. Ayrıca sırta sürülürse omuriliği kuvvetlendirir.

Kahve, mantar, afyon ve nikotin gibi maddelerden oluşan zehirlenmelere karşı kullanılan değerli bir panzehirdir.

Limon gıda zehirlenmesine iyi gelir.

YORGUNLUĞA İYİ GELEN BİTKİLER

Armut içerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihni yorgunluğu giderir, sinirleri teskin eder.

Üzerlik otu çayı yorgunluğa iyi gelir.

VÜCUT AĞRILARI BİTKİSEL TEDAVİ

Anason kaynar sütün içine bir damla atılırsa vücut ağrılarını giderir.

Armut hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

Bakla çiçekleri toplanıp gölgede kurutulduktan sonra kapalı kutularda saklanır. Çay gibi haşlanıp içilirse vücuttaki zehirleri atar, idrar söktürür.

Ballıbaba tükürüğü çoğaltıcı özelliğe de sahiptir. İlkbaharda içilecek ballı baba çayı kanı temizler, vücuda rahatlık verir.

Civan perçemi vücudu kuvvetlendirir.

Huş ağacı yapraklarından yapılan çay, vücut yağlarına karşı etkilidir.

Kanarya otu bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Salata yapılarak bol miktarda yenildiğinde vücuda zindelik verir.

Kantaron ateşli ve uzun hastalıklarda vücudu zayıf düşenler için kuvvetlendirici etkisi vardır.

Kuşburnu vücuda canlandırıcı etki yapar.

Lavanta çiçeği ovularak vücuda sürüldüğünde vücudu canlandırır, kuvvetlendirir, ağrıları giderir.

Nar ve söğüt ağacı vücudu kuvvetlendirir.

VEREM İÇİN ŞİFALI BİTKİLER

Ayvada bol miktarda vitamin vardır. Verem hastalığına iyi gelir.

Çalı kavağı yaprakları süt içinde yenir. İçinde piştiği süt de içilirse verem hastalığına iyi gelir.

Kırmızı ayrıkotu silisli aist içerdiğinden verem hastalarına iyi gelir.

Üzüm vereme çok iyi gelir.

VİTAMİN EKSİKLİKLERİ İÇİN DOĞAL BİTKİSEL TEDAVİ

Adamotu kökü B1 ve B2 vitaminleri ihtiva eder. Ayrıca glikozid, eter, yağ ve alkalik aktif maddeler bakımından zengindir. Vücudu kuvvetlendirir.

Ahududu organik asit ve bol miktarda da limon asidi ihtiva eder. C vitamini bakımından çok zengindir.

Arpa tanelerinde bol miktarda B1 ve E vitamini vardır. Kemiklere kalsiyum verir. Hücrelerin sağlığını korur ve özellikle sinir hücrelerini kuvvetlendirir.

Asma'nın meyvesi olan üzümde bol miktarda A, B1, B2 ve C vitamini bulunur.

Biber bol miktarda A ve C vitamini içerir. O nedenle C vitamini eksikliğinde kullanılır.

Çilek bol miltarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerdiğinden özellikle büyüme çağındaki çocuklar için çok yararlıdır.

Deve tabanı bileşiminde bulunan potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, magnezyum ve fosfor nedeniyle çocukların sağlıklı büyümelerine yardımcı olur.

Frenk üzümü bol miktarda B, C ve P vitamini ihtiva eder. Yüz gram frenk üzümünde 218 mg. C vitamini vardır. Şurubu besleyicidir.

Havuç, pırasa, şalgam, lahana, pancar, badem, ıspanak, üzüm, elma, kiraz ve çilek kalsiyum ve mineral eksikliğine iyi gelir.

Ispanak yapraklarında bol miktarda iyot, demir, klorofil, kalsiyum, C, K, A vitaminleri vardır.

Isırgan otu A ve C vitamini içerir.

Kara buğday son derece zengin besin değeri ile yüksek kalori sağlayıcı bir bitkisel üründür. İçinde damarları kuvvetlendiren P vardır.

Kestane, B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengin olduğundan yararlı bir besindir.

Kişniş bol miktarda C vitamini içerir.

Karalahana bol miktarda C vitamini içerir.

Karaturp yapısında B1 ve C vitamini ve çok değerli maddeler bulunan son derece besleyici bir bitkidir.

Kivi A, C, P vitamini açısından son derece zengin bir meyvedir. Kışın grip ve soğuk algınlığından korunmada ve tedavide etkilidir. Portakal, limon ve mandalinaya göre iki misli C vitamini içerdiğinden C vitaminine ihtiyaç duyulan durumlarda kullanılabilir.

Kahve yanında portakal suyu içmek demir eksikliğini giderir.

Kırmızı yaban mersin'inin fundalıklarda ve ormanlarda bulunan meyvesi C ve A vitamini bakımından zengin bir bitkidir.

Kuşburnu C vitamini yönünden çok zengindir. Ayrıca A, P ve D vitaminleri içerir.

Limon bol miktarda C vitamini içerir.

Marul bol milktarda demir ve B, B1, C vitaminleri ve A vitamini içerir.

Maydanoz B, C, VE A vitamini içerir.

Mısır A vitamini, demir ve magnezyum açısından zengindir. Bu maddeler vücudun hücrelerini yeniler. Muz içerdiği bol miktarda C vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, bakır ve sitrik asit nedeniyle hastalara tavsiye edilir.

Nohut'un içinde madensel tuzlar, A, B, C vitaminleri, azotlu, nişastalı, şekerli maddeler bulunduğu için besin değeri çok fazladır.

Portakal C vitamini başta olmak üzere A, B1, B2 ve P vitaminleri içerir.

Soğan bol oranda A, B ve C vitaminleri içerir.

Şeftali bol miktarda A vitamini içerir.

Tere de bol miktarda A vitamini içerir.

UYKUSUZLUK İÇİN DOĞAL BİTKİSEL TEDAVİ

Adaçayı iyi bir baharat ve antibiyotiktir. Bal ve sirke ilave edilerek içilirse sinir hastalıklarına ve yorgunluğa iyi gelir. Gece terlemesini önler.

Anason tohumlarının yenmesi uykusuzluğu giderir.

Ayçiçek yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk ve asabiyete iyi gelir.

Ballıbaba çiçeklerinden yapılan çay uykusuzluğu çok iyi gelir.

Elma'nın içindeki etkili maddeler kan şekerinin organizmaya dağılımını dengelediğinden, uykusuzluğa iyi gelir.

Gelincik çiçekleri balla karıştırılarak yapılan macun uykusuzluğa karşı kullanılır.

Kavun sinirleri yatıştırır, rahat uyku sağlar.

Kedi otu uykusuzluğu giderir.

Maydanoz yatmadan evvel çiğnenirse deliksiz uyku sağlar.

Mandalina, armut, marul, turp uykusuzluğa iyi gelir.

Nane ve semizotu uykusuzluğa iyi gelir.

Oğul otu uykusuzluğa karşı son derece etkilidir.

Portakal yatmadan evvel yenildiğinde uyku getirir.

Söğüt uykusuzlukta etkili olur.

TANSİYON DÜSÜREN ŞİFALI BİTKİLER

Armut, damarların içinde biriken tortuları eritip, idrarla dışarı atar. Bu özelliğiyle iyi bir yüksek tansiyon ilacıdır.

Böğürtlen, tansiyonu düzenler. 3 kahve kaşığı kurutulmuş böğürtlen yaprağı, 1/8 litre suda iyice kaynatılır. Bu çaydan günde iki fincan içmek yararlıdır. Greyfurt yüksek tansiyona iyi gelir.

Frenk üzümü, maydanoz, sarmısak ve limon tansiyona iyi gelir. Andız otu tansiyon düşürme tedavisinde etkilidir.

Frenk maydonuzu tansiyon düşürmeye etkilidir. İçinde insana baygınlı hissi veren bir madde vardır.

Kedi otu tansiyon düşürücüdür.

Kekik geçici olarak yükselen tansiyonu düşürür.

Limon iyi bir tansiyon düşürücüdür.

Sarımsak tansiyonu düşürür.

SOLUNUM YOLLARI HASTALIKLARI ŞİFALI OTLAR

Akasya çiçeklerinden yapılan ilaçlar nefes darlığına karşı kullanılır. 2 çorba kaşığı kurutulmuş akasya çiçeği, 1 su bardağı kaynar su içinde 10 dakika bekletilir, günde üç su bardağı içilir.

Anason tohumlarını çiğnemek nefes darlığını giderir.

Çam ağacının içerdiği ettiği aktif maddeler, solunum yolları hastalıklarına çok iyi gelmektedir.

Ihlamur çayı, nezle, grip ve nefes borusu hastalıklarına etkilidir.

Kekik içindeki THYMOL maddesi nedeniyle özellikle nefes yolları hastalıkları ve hazma iyi gelir.

Yeşil çam kozalığı (5 adet) doğranır, bir kaba konarak üzerine su dökülür. 24 saat bekletilir. Sonra yarım saat kaynatılır. Elde edilen şuruptan günde üç kahve kaşığı içilirse, grip, nezle ve bronşitin oluşturduğu balgamın sökülmesinde etkili olur.

ŞİŞMANLIĞI ÖNLEYEN ŞİFALI BİTKİLER

Armut, salatalık şişmanlığı önler.

Elma, bağırsaklarda bakteri üretimini dengeleyerek zayıflamaya yardımcı olur.

Kara buğday son derece zengin besin değeri ile yüksek kalori sağlayıcı bir bitkisel üründür. Şişmanlatmaz.

Kiraz vücuttaki suyun atılmasını sağlar. Kür halinde kullanıldığında zayıflatıcı etkisi vardır. Serinlik verir, susatmaz.

Kuşkonmaz vücutta su birikmesini önler. İçerdiği maddeler vücuttaki fazla suyu dışarı atar. Bu nedenle kür olarak tüketilirse kilo verdirici etkisi olur.

Semizotu başta C vitamini olmak üzere vitamin ve minerallar yönünden zengin, kalorisi düşük bir besindir.