DOĞUM KONTROL HAPI-KANSER-Derin KÖSEBAY

Doğum kontrolü için yapılan iğneler kanser yapar mı?
2 çocuk sahibi, 33 yaşında bir kadınım. Önceleri doğum kontrol haplarıyla korunuyordum. Ancak 2 yıldır 3 ayda bir yapılan iğnelerle korunuyorum. Bir komşum bu iğnelerin ileride kansere neden olabileceğini duymuş. Bu doğru mu?

CEVAP
Doğum kontrolü için kullanılan ilaçlar için birçok spekülasyon yapılmasına rağmen 'kanser yapar' diye bir şey söz konusu değil. Doktor kontrolünde kullanıldığı sürece endişe etmenize gerek yok.

POLIKISTIK OVER-KISIRLIK-Derin KÖSEBAY

Polikistik överim var anne olabilir miyim?
26 yaşında ve polikistik överi ve hipotiroidi olan bekar bir kızım. Hipotiroidi için tiroid hormonunu kullanıyorum, ilk adetimi 13 yaşında gördüm ama ergenliğimden beri adet olamıyorum. Son olarak 3 ay önce gittiğim doktor, Diane-35 adında doğum kontrol hapı verdi. Ancak 3 gün çok az kan gelerek adet olabiliyorum. 3 ay daha kullanacağım. Acaba doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra düzenli adet olabilir miyim? Polikistik överin tedavisi var mı?

Adet göremeyişimin sebebi nedir? TSH düzene girdiğinde adetlerim de düzene girer mi? Tahlil sonuçlarıma göre yumurtlamam mümkün mü?

Polikistik over sık görülen bu durum. Olay yumurtalıkların fonksiyonundaki bir bozukluk olduğu gibi böbrek üstü bezinin hormon salgılaması ve insülin hormonunun da rolü var. Sonuçta kadınlarda yumurtlama olmuyor. Buna bağlı olarak adet düzensizlikleri ve çocuk istiyorlarsa gebelik olmuyor. Kişi kilo alıyor ve özellikle kilolar daha çok kalça ve karın bölgesinde toplanıyor, tüylenmede artış oluyor. Eğer düzgün ve sürekli tedavi uygulanmazsa zaman içinde şeker hastalığının görülme oranında artış olur. Kolesterol ve tansiyon yükselebilir. Yapılacak şey yumurtalıkların fonksiyonunu düzenleyici ilaçları kullanmak, kilo vermeye çalışmak (Bunun için spor ve diyeti beraber uygulamak gerekiyor). Bir de insülin denen hormonun çalışmasını düzenlemek. En basit şekilde hastalığı özetlemeye çalıştım. Bu hastalar rahatlıkla tedavi olabilir. Adetler düzeltilebilir, tüylenme azaltılabilir. Gebe kalıp sağlıklı çocuklar doğurabilirler. Yeter ki uygun yerlerde tedaviye başlayıp usanmadan devam etsinler.

JİNEKOLOĞA GİTMEYE ÇEKİNİYORUM-Derin KÖSEBAY

18 yaşındayım. Vajinamın sağ tarafında dış ve iç dudağının arasında birkaç gün önce fark ettiğim bir şişkinlik var. Çok büyük değil, dokununca ağrı ve acı yok. Kötü bir şey olabilir diye doktora gitmeye korkuyorum.

CEVAP
Doktora gitmeye korkacak bir şey yok. Çok büyük ihtimalle sorun vajinanın nemliliğini sağlayan bartholin bezinden kaynaklanıyor. Bu bezin vajinaya açılan kanalı bazen tıkanır ve yavaş yavaş şişer, bir kist halini alır. Bazen de bu kistik yapı enfekte olur veya enfeksiyon sonucu bezin kanalı tıkanır. O zaman da Bartholin apsesinden söz edilir. Sonuçta çok önemli bir rahatsızlık değildir. Bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olun.

Adet söktürücü kullanmak doğru mu-Derin KÖSEBAY

Adet söktürücü kullanmak doğru mu?

28 yaşındayım. Çok uzun süredir adetlerim hep gecikmeli oluyor. Adet söktürücü kullanabileceğimi söylediler. Bu nedir? Herkes kullanabilir mi?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adet gecikmesinin tek bir nedeni olmadığı için tedavisinde de her zaman kullanılabilecek adet söktürücü diye bilinen bir ilaçtan bahsetmek pek doğru olmasa gerek. Basit adet gecikmelerinde (progesteron) hormon (estrojen +progesteron) vererek kanamayı sağlamak mümkün olabilir. Ama doktor kontrolü olmadan böyle bir yaklaşım doğru değil. Eğer bir gebelik şüphesi varsa yine doğru değil. Bu ilaçlarla kanama olmaz ve boşu boşuna erken gebelikte hormon almış olursunuz.

ADET DÜZENSİZLİĞİ-DOĞUM KONTROL HAPI-KILO ALMA-Derin KÖSEBAY

İlaçlar bana 20 kilo aldırdı ama düzelme yok

20 yaşında, bekar bir kızım. 2007 yılında adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim ve bana doğum kontrol hapı vererek 6 ay kullanmamı istedi. Kullandım ama 55 kiloydum. İlaçlardan sonra 20 kilo aldım ve adetlerim yine düzelmedi. Geçen ay iyi bir doktora gittim ve ultrason muayenesi sonucu polikistik over çıktı. Küçük küçük kistler varmış. Doktor 6 ay ilaç kullanmamı istedi. Bu ilaçtan sonra yine kilo alır mıyım ve kistlerim geçer mi? Evlendiğimde anne olabilir miyim?

CEVAP: Polikistik over sadece yumurtalıkların hormon yapımındaki bozukluk olmadığı ayrıca karbonhidrat metabolizmasında da değişiklikler olduğunu, bu arada insülinin etkisinin de değişikliğe uğradığını birçok kereler okuyucularımızın sorularını cevaplandırırken anlatmaya çalışmıştım. Polikistik over’li biri hayatını çok dikkatli olarak kontrol etmeli, verilen diyete kesinlikle uymalı, karbonhidrat metabolizmasının düzelmesi için de kandaki şeker oranını düzenleyen ilaçlar almalı. Eğer bunlara gereken özen gösterilirse kilo almadan tedaviyi sürdürmek mümkün. Sizin doktorunuzla tekrar görüşüp durumu tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum. Özellikle kilo konusunda belki bir diyetisyenden de yardım alabileceğinizi düşünüyorum.

DOĞUM ŞEKLİ NASIL OLMALI-Derin KÖSEBAY Derin KÖSEBAY

Gebe olan kadınların en büyük merakı nasıl doğum yapacakları. Bu konuda çeşitli görüşler var ama hem anne hem de bebek için neyin doğru olduğuna en iyi karar verecek kişi 9 ay boyunca sizi takip eden doktorunuzdur, ona güvenin.

Suda doğum yapmak daha mı rahat?

32 yaşında, 24 haftalık hamile bir kadınım. Hamileliğimle ilgili bir sorunum yok, her şey normal gidiyor. Merak ettiğim konu şu: Çevredekiler suda doğumu önerdiler. Daha rahat olacağını söylüyorlar. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, çevrenizde suda doğum yapan kaç dostunuz var, bilmiyorum. Ama ben yıllar önce hastamdan böyle bir teklif aldım. “Beni suda doğurt” dedi. Amerikalı bir kadındı. Ben de herkes gibi normal şekilde bir doğum yaptırabileceğimi söyledim. Hastanın Amerika’ya gittiğini biliyorum. Şimdi gelelim suda doğuma: Ben bunun bir fantezi olduğunu, ağrısız doğum yöntemlerinden bir üstünlüğü olmadığını sanmıyorum ama dostlar arasında suda doğumu anlatmak herhalde enteresan olmalı. Bence fark sadece bu. Gebeliği takip eden doktora güveniyorsanız, hem kendi hem de bebeğinizin sağlığını ona emanet ediyorsanız, doğum şekline de karar vermesinde onun tavsiyeleri ve önerilerini kesinlikle dikkat edin.

ADET DÜZENSİZLİĞİ-Derin KÖSEBAY

Hâlâ adet düzensizliğim var
20 yaşındayım. Bundan 3 yıl önce vücudumdaki aşırı tüylenme yüzünden doktora gittim. Bana kist olduğunu söylediler. 3 ay önce yeniden ultrasona girdim, kist yoktu. Hormon testim temiz çıktı. Ancak benim hâlâ adet düzensizliğim var. O yüzden doğum kontrol hapı kullanıyorum. Acaba bir zararı olur mu? İleride çocuk sahibi olurken sorun çıkar mı?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Yumurtalığın hormon yapımındaki düzensizliklerde doğum kontrol hapları başarılı şekilde kullanılabilmektedir. Bu tedavi ile yumurtalıklarda kist oluşumu bir ölçüde engellenebilir. Yumurtalıklardan çıkan hormonların düzenli salgılanması sağlanabilir ve hatta kadınların en korktukları yumurtalık kanseri riski bile en az yüzde 50 oranında azalır. Bu durumda doktorun da tavsiye ettiği doğum kontrol haplarını 1-2 sene daha almaya güvenle devam edebilirsiniz.

MEMELER KONTROL EDİLMELİ-Derin KÖSEBAY

Acaba tedavim doğru mu?
24 yaşındayım, 2.5 senelik evliyim. Bir yıl doğum kontrol hapı kullandım. Son 1.5 senedir de korunmuyoruz. Ama gebe kalamıyorum. Adetlerim son 8 aydır düzensizdi. Doktora gittim. Memelerimi sıktı, uçlarından bir miktar berrak bir sıvı geldi. “Bu durum çocuğunuzu olmasını engelleyebilir” dedi.
Memeler Kontrol Edilmeli
Herhangi bir test uygulamadan Parlodel verdi ve adetimin 5’nci günü Klomen almamı söyledi. Son iki aydır bu tedavinin yanında yumurta çatlatmak için iğne yaptı. Bu ay üçüncüyü yapacak. Sizce doğru yolda mıyım? 3 ay oldu ama gebelik hâlâ yok.

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Jinekolojik muayenin bir parçası da memelerin muayenesidir. Burada memede ele gelecek bir kitlenin araştırılması yanında (Meme kanserinin erken teşhisi için her kadın doğum uzmanı memeleri muayene etmelidir), meme ucundan süt veya benzer bir akıntının olup olmadığının araştırılmasıdır. (Bu akıntının olmasına Galaktore denir ve prolaktin hormonunun yüksekliğinin bir göstergesidir). Burada yapılması gereken hormonlarınızın ölçülmesidir. Eğer prolaktin miktarı yüksekse aldığınız ilaç doğru bir tedavidir. Bundan sonra yumurtlamanın olup olmadığı araştırılmalı (Ultrasonla). Eğer yumurtlama yoksa onun tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir (Bu tedavilerden biri de size uygulanandır). Gebelik hâlâ olmuyorsa... Belki kanallarda bir sorun var? Rahim filmi çekilip kanalların açık olduğunun görülmesi gerekiyor. Eşinizin muayenesinden hiç söz etmemişsiniz. Acaba onun bir sorunu var mı? Sperm sayısı yeterli mi? Sevgiler.

Bir daha çocuk doğurabilir miyim?
34 yaşındayım ve 2 çocuğum var. Bende 3 santim büyüklüğünde myom bulunuyor. Adetlerim çok ve parça parça geliyor. İkinci çocuğumu doğurduğumda bir ameliyatla eşim alındı. Bir daha çocuk yapabilir miyim? Myomu aldırmalı mıyım? Aldırmadan doğum yapabilir miyim? “Altın çağ 35” diyorlar ve eşim bir çocuk daha istiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Sorunuzda “Doğumda eşim (Plasenta) yapışıktı ameliyatla aldılar” demek istiyorsanız nasıl bir ameliyat bunu bilmek gerekiyor. Myomun alınması konusuna gelice; adetlerin aşırı kanamalı geçtiğini söylüyorsunuz. Eğer bu durum bir hormonal bozukluktan kaynaklanmıyorsa veya hormonal tedavi ile düzeltilebilecek düzeyde ise ameliyata gerek olmayabilir (Bunu yapılacak ultrason muayenesinde değerlendirmek gerekiyor). Aksi halde ameliyat olmanız gerekiyor.

RISKLI HAMILELIK-GEBELIK-Derin KÖSEBAY

Bebeğim engelli mi olacak?

Gebeyim, yüksek risk çıktı. Aminosentez yaptırdım. Size 3 taramanın sonucunu yolluyorum. Beni bu konuda aydınlatır mısınız? Çocuğum zihinsel engelli olabilir mi?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Riskli gebelik veya bebeğe ait anomali riski sadece bu sonuçla değerlendirilemez. Sizin perinatolog bir kadın doğum hekimine muayene olmanız gerekir. Yaşınız, bugüne kadarki gebelikleriniz, aile öykünüz ve o doktorun yapacağı detaylı ultrason muayeneniz sonucunda risk belirlemesi yapılacak. Eğer bebek için yüksek risk saptanırsa (Bu yaptırdığınız test de göz önünde bulundurularak) Amniosentez (Bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alıp kromozom araştırması yapılması) kararı verilecektir.

ADET SANCISI-Derin KÖSEBAY

Adet döneminde ağrım çok oluyor

17 yaşındayım. Adet dönemlerim çok sancılı geçiyor. Midem bulanıyor, 10 gün önce ağrı başlıyor. Adet dönemi boyunca da devam ediyor. Ağrılar kalçamın üst kısmından başlıyor, boynuma kadar devam ediyor. Acaba vajinal bir enfeksiyonun belirtisi olabilir mi? Adet döneminin dışında da bel ağrılarım oluyor. Bunun sebebi nedir?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Adetlerin ağrılı olması (özellikle genç kızlarda) sık görülen bir durum. Bunun pek çok nedeni olabilir; geçirilen enfeksiyonlar ağrı yapabilir. Endometriozis denen hastalık da (Rahmin iç tabakasının yani endometriumun gereken yer dışında olması ve adet zamanı oralarda yani rahim adalesi, yumurtalık gibi) ufak kanamaların olması... Ya da rahmin normalden biraz ufak veya şekil bozukluklarının olması, ufak myomları bulunması da sık rastlanılan durumlardır. Sizin yapmanız gereken bir kadın doğum uzmanına muayene olup ağrının nedenini araştırmanızdır. Çoğu kere basit ilaçlarla şikayetleriniz geçirilebilir.

RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI-Derin KÖSEBAY

Rahim ağzı kanseri gelişmekte olan ülkelerde sık görülen hastalıklardan. 3 yıldır aşıyla bu hastalıkla savaşmak mümkün oluyor. Yan etkisi bulunmayan aşının, koruyucu etkisi yüksek, erken yapılması da etkinliğini artırıyor.
Kızıma rahim ağzı kanseri için aşı yaptırayım mı

Kızıma rahim ağzı kanseri için aşı yaptırayım mı?

13 yaşında bir kızım var. Son günlerde çok duymaya başladığımız rahim kanseri ve rahim ağzı aşısı için ne düşünüyorsunuz? Kızımın çocuk doktoru "Henüz erken" diyor. Benim kadın doğum doktorum "İsterseniz yaptırın" diyor. Ben kesin bir cevap bekliyorum. Kızıma bu aşıyı yaptırayım mı, sakıncası var mı?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Rahim ağzı kanseri gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen hastalıklardan biri... HPV denen virüs rahim kanseri olan hastaların yüzde 98'inde bulunmuş yani bu kanserine neden olan en önemli etkenlerden biri. İki firma 8-9 senedir üzerinde çalışmalar yapılan ve son 3 yıldır dünyada kullanılan iki aşı geliştirdi. Bugüne kadar 50 milyondan fazla kişiye bu aşılar uygulandı. Son bilgilerimize göre, bu aşılara bağlı ciddi bir yan etki yok. Aşının koruyucu etkisi de çok yüksek. Bence 11-13 yaşlarından itibaren kız çocuklarının aşılanmasında yarar var. Yapılan çalışmalar 35 hatta 45 yaşına kadar da bu aşıların yapılabileceğini gösteriyor. Ne kadar erken yaşta yapılırsa etkinliği o kadar fazla oluyor. Bunun da bilinmesinde yarar var.

RAHIM KANSERI-Derin KÖSEBAY

Annem kanser olabilir mi?
Annem 66 yaşında. 14 yıl önce rahimi alındı. 6 ay önce ağır bir şey kaldırdı. Kaldırdığında ameliyat yerinde sızı hissetmiş. Bu olaydan sonra 15-20 gündür aralıklarla kanaması oluyor. Hastaneye gittik, doktor tomografi istedi. Tomografiye bakıp ameliyat yerinde kist olduğunu, bir an önce ameliyat olması gerektiğini söyledi ve üroloji bölümüne sevk etti. Ürolog ise “Kist yok, bu eski ameliyattan kalan yumuşak bir doku. Bu yüzden ameliyata gerek yok” diyerek annemi kadın doğum bölümüne sevk etti. Annemin, son 45 gündür kanaması olmuyor. Smear testi sonucu size yazıyorum. Biz ne yapmalıyız? Annemin kanser olma ihtimali var mı?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Sevgili okuyucumuz, annenizin smear testi aslında çok önemli gibi gözükmüyor. Tam ne olduğuna karar verilememiş hücrelerin olduğu söyleniyor smear sonucunda. Yapılacak şey, annenizi jinekolojik onkoloji eğitimi olan bir kadın doğum hekimine götürmeniz. Annenizin muayenesinden sonra belki tekrar smear alır, belki kolposkopla vajinaya ve kanayan yere bakar. Sonra gördüğü kanama odağından biyopsi alır. Bu şekilde kesin sonuç elde edilir ve tedavisi neyse hemen başlanır.

Kasığımdaki fıtık mı?-Derin KÖSEBAY

29 yaşındayım. 3 senedir kasığımda olan bir şişlik için çeşitli doktorlara gittim, ultrason çektirdim. Kimisi “Kasık fıtığı”, kimisi “Kıl kökünde oluşan içi su dolu, zararsız kist” dedi. Sizce kasık bölgesinde kist olur mu? Kist bazen şişer bazen iner mi? Yoksa fıtık mı? Fıtıksa ultrasonda niye çıkmıyor? Çocuk yapmak istiyorum ama gebe kalamıyorum.

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Kasık bölgesinde çok sık görülmese de kist olabilir. Fıtık ultrasonla da anlaşılabilir. Fıtıklar zaman zaman şişerek ağrı şikayeti yapabilir. Uygun şekilde muayene edilince, dıştan belli olmasa da doktor bunu değerlendirebilir. Çocuk yapmanızla fıtık arasında önemli bir ilişki olacağını sanmıyorum. Aslında görmeden konuşmak hata. Ama sizin ifadenize göre yorum yapmaya çalışıyorum. “Hamile kalamıyorum” diyerek yazınızı bitirmişsiniz. Doktorunuz bunun cevabını araştırmalı ve neden gebe kalamadığınızın cevabını bularak size gebe kalmanız için uygun tedaviyi tavsiye etmeli.

DOĞUM KONTROL HAPI NE KADAR KULLANILIR

Kadınları istenmeyen gebelikten koruyan, cildi düzelten, yumurtalıklardaki sorunlara iyi gelen doğum kontrol haplarının doktor gözetiminde kullanılması gerekiyor. Son derece güvenli olan haplar 5 yıl boyunca alınabilir.

Doğum kontrol hapını ne kadar daha kullanmalıyım?

28 yaşındayım. 1.5 yıl önce çikolata kisti ameliyatı oldum. Sol yumurtalıktan 10 santimlik çikolata kisti alındı. Ameliyattan sonra 6 ay aralıksız Yasmin denilen ilacı kullandım. 6 aydan sonra 21 gün kullanıp 7 gün ara veriyorum. Sorum bu ilacı ne kadar daha kullanmam gerekiyor?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Doğum kontrol haplarını doktor kontrolü altında uzun bir süre kullanabilirsiniz (rahatlıkla 2-5 sene) Doktorunuz sizi takip ederken hem ilacın etkilerini gözleyecek hem de sizin durumunuzu değerlendirecektir. Çocuk isteyeceğiniz zamana kadar uygun bir süre ilacı kullandıracaktır.

MENOPOZ-Derin KÖSEBAY

Menopoza gireli 20 yıl oldu ama ateş basmaları geçmedi

1944 doğumluyum. 45 yaşında menopoza girdim. Aradan 20 sene geçti ama ateş basmasından kurtulamadım. Ne olur bana bir yol gösterin.

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Menopoz öncesi yıllarda başlayan sıkıntılar (Ateş basması gibi) menopoza girdikten sonraki birkaç sene devam eder, giderek azalır. Hormonların (Özellikle estrojen hormonu) azalması beyinde hipotalamus bölgesinde beden ısısını ayarlayan merkezdeki nörotransmitterlerin (iki sinir hücresi arasındaki bağlantıyı sağlayan kimyasal bir madde) dengesinde bozulma sonucu ortaya çıktığı sanılmaktadır. Bu maddelerden biri de seratonin’dir. Psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu bu maddelerin dengesini düzenleyerek tedavi sağlamaktadır. Karmaşık olan bu mekanizmaların düzeltilmesinde küçük dozlarda estrojen tedavisi yanında psikolojik etkileri olan ilaçlar da kullanılır. Uzun süren ateş basmaları için sizin de böyle bir ilaç kullanmanız gerekecek.

KISIRLIK-HAMILE KALAMAMA-Derin KÖSEBAY

İkinci çocuğa hamile kalamıyorum

27 yaşındayım. Adetlerim hep düzensizdi. Hap kullanırken düzenli adet görüyorum ama bırakınca kesiliyor. 8 yıldır evliyim. 5 aylı hamileyken düşük yaptım. Bir çocuğum var. İkinciyi istiyorum ama hamile kalamıyorum. 16 ay Diane 35 kullandım. Çene altında ve karnımda tüylenme var. Ultrasonla bakıldı, polikistik over sendromu denildi, ne yapmalıyım?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Polikistik over’li bir hastanın verilecek bir ilaçla tamamen ve yaşam boyu tedavi edilebilmesi günümüzde hâlâ mümkün değil. Bu hastalıktaki adet düzensizlikleri, tüylenmedeki artış, kilo alma sorunu, şeker metabolizmasındaki bozukluk ayrı ayrı tedavi edilir. Tedavi altındaki birinin çocuk istemesi durumunda kullanılan ilaçlar değiştirilerek gebe kalması sağlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken gebe kalamamanın tek nedeni polikistik over olarak düşünülmesidir. Çünkü başka nedenler de gebe kalmayı engelleyebilir. Doktorla konuşun, size gebe kalmanız için gereken araştırmaları yapsın.

Klamidya Kısırlığa bile neden olabilir-KLAMİDYA NEDİR BELİRTİLERİ

Klamidya adlı enfeksiyon genelde cinsel ilişkiyle bulaşır ama pek belirti de vermez. Tedavinin eşli olarak yapılması gerekiyor. Çünkü tedavi gerçekleşmezse enfeksiyon tüplere kadar ilerler, kısırlık ya da dış gebeliğe neden olabilir. [Klamidya Kısırlığa bile neden olabilir]

Klamidya tedavi edilmezse ne olur?

29 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Klamidya adında bir mikrop olduğunu söyledi. İhmal edildiğinde çok önemli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti. Acaba bunlar nedir?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY - Klamidya enfeksiyonu genellikle cinsel ilişki ile bulaşır (Nadiren kirli materyalle temas ve banyo, tuvalet yolu ile de bulaşabilir). Çoğunlukla belirti vermez. Şikayetler idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, vajinal akıntı ve ağrılı cinsel ilişkidir. Tanı, vajinal akıntının laboratuvarda mikroskobik incelemesi veya kültür yapılması ile konulur. Aynı zamanda antijen araştırması yapılarak da tanı mümkündür. Tedavi antibiyotiklerle yapılır, eşler birlikte tedavi edilir. Tedavi edilmediği takdirde hastalık batına yayılabilir, tubaların iltihaplanarak tıkanıklıklarına bağlı olarak kısırlık veya tubalardaki bozukluk sonucu dış gebelik ortaya çıkabilir.

SPIRAL TAKMA-Prof.Dr. Derin KÖSEBAY

Doktor spiral taktı

7 ay önce normal doğum yaptım. 25 gün önce de kürtaj olmak zorunda kaldım. Bakır spiral takıldı. Şimdi kanamam var. Doktorum yaptığı kürtajın sorunsuz olduğunu söyledi. Yaşadığım bu kanama için doktorumu tekrar aramalı mıyım? Ya da bu durum normal de ben mi endişeleniyorum?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY
Ben düşük veya kürtajdan hemen sonra spiral takılmasını çok uygun bulmuyorum. İşte örnek sizsiniz. Bunun kürtajdan sonra içeride parça kaldığı için mi yoksa spiralin yaptığı bir kanama mı olduğunu söylemek zor. Bence tekrar muayene olun, ultrason bu konuda yardımcı olabilir. Spiral nedeniyle de ufak kanamalar olabilir ve bir adet kanamasından sonra genellikle kendiliğinden işler normale döner. Ama kürtaj esnasında parça kalmışsa bu kanama daha uzun ve yoğun olabilir. Muayenede doktorunuz buna karar verecektir.

ADET SONRASI AKINTI NEDENLERI

Neden akıntı geliyor?

Adetimden 15 gün sonra kahverengi, kokusuz bir akıntı geliyor. Bu neden oluyor? Doktora gittim, ultrasonla bakıldı, hiçbir şey çıkmadı. Doktor "Yumurtalıklar çalışmaya başladığı için akıntı olabilir" dedi. Bundan olabilir mi?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY
Adetten sonra görülen kahverengi lekeler genellikle hormonal dengesizliklerden ortaya çıkar. Doktorumuz sizi muayene ettiğine ve ultrasonla inceleyip her şeyin normal olduğunu söylediğine göre çok büyük olasılıkla neden hormonlarla ilgili. Adetten sonra yumurtalıklardan estrojen hormonu giderek artan miktarlarda salgılanmaya başlar.
Yumurtlama olunca ayrıca progesteron denen hormon da salgılanır. İşte bu dönemde (Adetin ortalarında) estrojen hormon seviyesinde bir düşme görülür ve sonra yeniden seviye yükselir. Bu düşüş beklenenden daha fazla olursa kanama olabilir. Bu durumun tedavisinde de çok düşük dozda bu hormonlar kullanılır. Birkaç aylık tedaviden sonra sorun halledilmiş olur.

KORUNMAK YUMURTALIKLARI TEMBELLEŞTİRİR Mİ?

20'li yaşlarda cinsel ilişkiye girerken korunmak ve anneliği ertelemek uygun. Ancak anne adayının yaşı 35 civarındaysa vakit kaybedilmemeli. Çünkü kadının yumurta sayısında düşüş ve kalitesinde değişiklik olabiliyor

1 yıldır korunuyoruz; yumurtam tembelleşir mi?

1 yıllık evliyiz ve korunuyoruz. 1 yıl daha korunmak istiyoruz. Uzun süre korunmamız daha sonra çocuk yapmamıza engel olur ya da zorlaştırır mı? Yumurtamın tembelleşmesi mümkün mü?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY
Bu sorunuza cevap verebilmek için sizin hakkınızda bilmemiz gereken şeyler var. Eğer 20 yaşında iseniz önünüzde beklemek için uzun bir süre var. 1 sene, 3 sene ve belki daha da fazla. Ama yaşınız 35 civarında ise ve bebek düşünüyorsanız hiç beklememeniz bence daha uygun. Yaş ilerledikçe yumurtalıkların rezervi (yani içindeki yumurtaların sayısı) azaldığı gibi yumurtaların kalitesinde de değişiklikler oluyor. Ayrıca 35 yaş üzerindeki gebeliklerde bebekte genetik bozuklukların görülme oranında da bir artış başlıyor. Bu anlattıklarımdan 35 yaşında gebe kalınmaz veya kalınırsa çocukta anomali oranı mutlak artar diye bir sonuç çıkarmayın. Ben ideal olan yaşı anlatmaya çalıştım. Pekala ileri yaşlarda da gebe kalınıp belirli kontrolleri ve testleri yaptırarak normal, sağlıklı bebekler doğurulabilir.