Kistler ileride sorun çıkarır mı-Derin KÖSEBAY

1.5 yıldır evliyim, 26 yaşındayım. Adet düzensizliği yaşıyorum (Bekarken de yaşardım). 1.5 veya 2 ayda bir adet görüyorum. Doktor kontrollerimi aksatmıyorum. 3 ay önce korunmayı (prezervatif) bıraktık. Bebek istiyoruz. Geçenlerde tekrar kontrole gittiğimde yapılan testlerde rahmin ve hormonların temiz olduğu, fakat sağ yumurtalığımda 3-4 tane çok ufak kist olduğu söylendi. Doktor bunun düzensizlikten kaynaklandığını ve bebek olmasına engel olmadığını söyledi. Fakat herhangi bir tedavi uygulamadı. Bu kistler herhangi bir sorun çıkanr mı? İleride cerrahi müdahale ile alınırsa hiç doğum yapmamış olduğum için hamile kalma şansım olur mu?

Cevap: Korunmayı bırakalı daha 3 ay olmuş. Bu süre gebe kalamıyorum diyebilmek için çok erken en az 5-6 ay daha bekleyin. Hâlâ olmuyorsa o zaman tedavi için doktorunuza tekrar başvurun. Yumurtalığınızda olan ufak kistlerin ne olduğunu bu kadar kısa bir tarif ile değerlendirmeye çalışmam olanaksız. Fakat sizi kontrol eden doktor bunları önemli bulmadığına göre şimdilik üzerinde durmanıza bence gerek yok. Sevgiler.

Anne Olmak İstiyorum-Derin KÖSEBAY

2.5 yıldır evliyim. Adetlerim başta düzenliydi, sonradan her ay günüm geçmeye başladı. Birçok tedavi gördüm. Tüplerde tıkanıklık, hormon bozukluğu, kan tahlilinde hiçbir sorun çıkmadı. Sadece yumurtalıklarımda zayıflık var. Bunun tedavisini gördüm, yine de sonuç vermedi. Eşimde problem yok. Çocuğumun olacağını söylüyorlar ama zamana mı bırakmalıyım yoksa başka tedaviler gerekir mi? Ben anne olmak istiyorum.

Cevap : Anlaşıldığı kadarıyla gebe kalmanızı engelleyen önemli bir bozukluk yok gibi... Yumurtlamada zayıflık ne anlama geliyor tam anlamadım ama
yaşınız 30'un altında ise bir başka doktorun da görüşünü almanızı önereceğim. Yaşınız 30'u geçiyorsa bu öneriyi daha şiddetle yapıyorum. Hele 35'e yaklaşıyorsa en kısa zamanda bir tüp bebek merkezine müracaat etmenizi tavsiye ediyorum.

Polikistik over teşhisi konuldu-Derin KÖSEBAY

20 yaşındayım, bana polikistik over teşhisi konuldu. Diane 35 adlı ilacı kullanmaya başladım. Ailemde meme kanseri var. Bu ilaç meme kanserini tetikler mi? Rahatlıkla kullanabilir miyim?

Cevap : Meme kanseri ve hormon ilişkisi uzun zamandır tartışılıyor. Son 5 yıl içinde menopozda hormon kullanımı meme kanserine yol açıyor diye ortaya çıkan söylemler pek çok kadını hormon eksikliğinin yaptığı sıkıntılarla yaşamaya mecbur bıraktı. Aslında doktor kontrolünde hormon kullanımının çok riskli olduğunu sanmıyorum ve ayrıca kullanılan hormonların kanseri başlattığını bugüne kadar kimsenin kanıtlayamadığını da söylemek istiyorum. Bugün milyonlarca hormon kullanmayan kadında da meme kanseri görülebiliyor. Kullandığınız ilaç için de durum aynı. Bu konularla yeterince uğraşmayan biri size bu ilacı kullanmamanızı söyleyebilir. Doktor kontrollerini ihmal etmeden bence kullanabilirsiniz. Zaten çok uzun yıllar kullanmanıza herhalde gerek kalmayacaktır.

Eşim bebek için tedavi görüyor, kanallarından biri tıkalıymış-Derin KÖSEBAY

2 yıllık evliyim. Eşim bebek tedavisi görüyor. İkimizde de sorun yok. Doktor eşime "Kanalların birinde tıkanma var. Onun için ameliyat olman şart" demiş. Bunun sakıncası var mı? Eşim ameliyat olmadan hamile kalabilir mi?

CEVAP
Eşinizin kanallarından birinin kapalı olması başka bir deyişle bir kanalın (Tubanın) açık olması gebelik için yeterlidir. Yeter ki diğer tuba normal olsun, siz ve eşinizin bebek olmasını engelleyecek başka bir problemi olmasın. Tek tuba açıkken diğerini de ameliyatla açmaya çalışmanın bence gereği yok. Yalnız diğer tubada da yapışıklıklar veya ufak problemler varsa belki onları düzeltmeye gerek duyulabilir. Her iki tubası kapalı olanlarda eski yıllarda tubaları açmak için ameliyat yapılırdı (Tuba plasti operasyonu). Günümüzde tüp bebek uygulamaları hem daha basit hem daha kısa sürede yapılabiliyor hem de başarı şansı daha yüksek.

Rahimde yara varmış, çocuğum bu yüzden mi olmuyor-Derin KÖSEBAY

3.5 yıllık evli bir kadınım. 10 aydır korunmamamıza rağmen çocuğum olmadı. Doktor enfeksiyon ve rahmimde yara olduğunu söyledi. Acaba bu yüzden mi çocuğum olmuyor? Ne yapmalıyım?

CEVAP
Siz gerekeni yapmışsınız. Doktorunuz "Enfeksiyon var" demiş ve herhalde tedavisini de yapıyordur. Rahim ağzındaki yara tedavi edilebilir. Ayrıca rahim ağzındaki yara denen şeylerin gebeliği çok şiddetle etkileyeceğini zannetmiyorum. Eşinizde ve sizde diğer araştırmalar da yapılacaktır ve gebe kalmanızı önleyen neyse tedavi edilince gebelik de olacaktır. Acele ve telaş etmenize bence gerek yok. Sevgiler.

KÜRTAJ SONRASI ADET SORUNU-Derin KÖSEBAY

Kürtajdan sonra adet görmedim
38 gün önce kürtaj oldum ama hâlâ adet görmedim. Sizce bu normal mi yoksa bir an önce doktora gideyim mi? Kürtajdan sonra tam zamanında mı olması gerekiyor yoksa bu şekilde gecikmeler normal mi?

Cevap :
Sevgili okuyucumuz, önce yaşadığınız düşük olayı için geçmiş olsun. Düşük ve kürtaj sonrası adetlerin tekrar başlaması genellikle biraz gecikebiliyor. Sizin için de bir hafta, 10 gün daha beklenebilir. Ama bu süre geçtiği halde hâlâ adet olmazsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ben önemli bir problem çıkacağını sanmıyorum fakat nadir de olsa kürtaja veya kürtajdan sonra ortaya çıkabilen enfeksiyona bağlı rahim duvarlarında yapışma adetlerin başlamamasına neden olabiliyor. Doktorunuz muayene sonucu ve yapacağı ultrason incelemesi ile durumunuzu aydınlatacaktır. Siz bu satırları okuduğunuz zaman umarım her şey yoluna girmiş olur.

Ara kanamalarım memedeki myom yüzünden mi-Derin KÖSEBAY

35 yaşında, 19 senelik evli bir kadınım. 2 çocuk annesiyim. Mamografi çektirdim ve benim iki memede de birkaç tane myom görüldü. En büyüğü 6 mm çıktı. Sonucu genel cerraha gösterdim, "3 ay bekle, tekrar bakalım" dedi ve ilaç veya başka bir şey önermedi. Ara kanamalarım olduğunu söyledim. "Bu normal, myomdan çok rahatsızsan bir kadın doğuma uzmanına git istersen" dedi. Bu normal mi?

Cevap Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Meme kadınlar için çok önemli bir organ. Dış görünüşü estetik açıdan tamamlayan kadın figürünün çok önemli bir parçası ama hastalıkları da aynı oranda çarpıcı... 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanseri ile tanışıyor. Meme kanserinin erken tanısında mamografi denen radyolojik inceleme son derece önemli. Bu inceleme ile çok ufak tümörlere bile tanı koymak mümkün. Pek çok kadının memesinde ufak kistler olabildiği gibi fibroadenom denen iyi huylu kitleler de olabiliyor. Memede her görülen kitle veya kist ameliyatla almaya kalkılsa memede pek çok ameliyat izi olacak ve bunlar mamografide ciddi bir hastalığın teşhisini güçlendirecektir. Bu nedenle çok gerekmedikçe, memedeki ufak kitleler ameliyat edilmez, ancak izlenir. Doktorunuz da bu nedenle 3 ay sonra tekrar muayene olmanızı söylemiş. Düzensiz kanamalarınıza gelince; mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olun. Memedeki problem ile düzensiz kanamalar apayrı şeyler.

Vajinamın iç dudakları çok büyük ve sarkık-Derin KÖSEBAY

Vajinamın iç dudaklarım büyük ve sarkık. Bekarım, ileride görsel açıdan sorun yaratacağını biliyorum. Estetik yaptırmak istiyorum ama klitorise ameliyatta zarar verildiğini ve klitoral orgazmı azalttığını duydum. Sizce doğru mu? Ne olur "Yaptırma" demeyin. Ama klitorise zararlıysa yaptırmam.

Cevap Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Dış genital organlardaki şekil bozukluğunu öncelikle doktor değerlendirmeli. Birçok kere yaşadığımız gibi yeterli bilgi sahibi olmayan biri kendisinin normal olmadığı düşüncesine kapılarak müracaat etmiş ve doktor gözü ile ortada hiçbir sorunun olmadığı görülmüştür. Eğer hakikaten normalden çok farklı bir durum varsa, o zaman cerrahi bir müdahale gerekli olabilir. Labium Majüs denen dış dudaklar operasyonla küçültülebilir ve bunun hastaya ileriki hayatında hemen hiçbir kötü etkisi olmaz.

Yüzünde tüylenme var ama adet görmedi-Derin KÖSEBAY

Kızım ekimin 25'inde 18 yaşına girdi. Ancak sorunumuz büyük, hâlâ adet görmedi. Yüzünde tüylenmeler oldu. Sizce ne yapmak gerekir?

CEVAP Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : 18 yaşında adet olmaya başlayan genç kızlar vardır. Ama genelde bu yaşta hâlâ adetler başlamamışsa bir sorun olduğu düşünülebilir. Bunun anlaşılması da ancak muayene ve sonra istenecek test sonuçlarını değerlendirmekle mümkün. Adet olmamanın pek çok nedeni var. Öncelikle anatomik bozukluklar düşünülmeli. Mesela rahmi olmayan veya rahim, yumurtalığı olmayan biri adet göremez. Bazen kızlık zarı tam kapalı olur ve aslında adet kanaması olduğu halde bu dışarı akamaz, vajina ve rahim içinde birikebilir. Rahim ve vajina bazen koskoca bir kist şeklini alır. Bunun dışında çeşitli hormonal bozukluklar nedeniyle de adet kanaması başlamamış olabilir. Bunların hepsi yapılacak muayene ve istenecek testler sonucunda anlaşılabilecek şeyler.

ÇOCUĞUMA DA HEPATİT B BULAŞIR MI?

Hepatit B taşıyıcısıyım. Hepatit B eşime ve çocuğuma bulaşmamış. İkisine de aşı yaptırdık. İkinci çocuğu yapmayı istiyoruz. Acaba ikinci çocuğa bulaşır mı?

CEVAP: Prof.Dr. Derin KÖSEBAY, Sevgili okuyucumuz, Hepatit B taşıyıcıysanız doğacak bebeğe bu hastalığın geçme olasılığı çok yüksek. Normalde yeni doğanlara doğumdan 7 gün sonra yapılan Hepatit B aşısından önce (İlk 24 saatte) Hepatit B immun serumu da verilir. Bebek bu şekilde korunmuş olur.

ADETLERİM DÜZENSİZ-Derin KÖSEBAY

16 yaşında genç bir kızım. Adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim. Ultrason, kan ve hormonlarım normal çıktı. Doktor bana bir ilaç verdi. İlacı içtikten 2 gün sonra adet gördüm. Yeniden adet düzensizliği yaşıyorum. En son adetimi 12 Ekim’de gördüm, Kasım’da olmadım. Kısırlık ve tüp bebek bölümünde adet düzensizliği yaşayanların çocuğu olmazmış diye bir yazı okudum. Sizce ileride çocuğum olur mu? Bir de akıntım var. Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP: Prof.Dr. Derin KÖSEBAY, Adet düzensizliği yapan pek çok neden var ve hemen herkesin hayatında adetin düzensizliğinden şikayet ettiği dönemler olmuştur. Yeni adet görmeye başlayan bir genç kızın adetleri başlangıçta çoğu kere düzensizdir, zamanla düzenli hale gelir. 40’lı yaşlarda pek çok kadının adet düzensizliği yaşadığını görüyoruz. Stres, mevsim değişiklikleri, tiroid, hipofiz hormonlarındaki aksamalar adet düzenini yine bozan faktörlerdir. Eğer adet düzenini bozan neden anlaşılırsa, çok büyük olasılıkla tedavisi yapılır ve her şey yoluna girer. Bu anlattığım şeyler dışında da düzensiz kanamalar olabilir. Buna örnek rahim ve yumurtalıklardaki ur ve kistlerdir. Adet düzensizlikleri basit nedenlerle sık olarak görülse de üzerinde ciddi olarak durulmalı ve nedeni araştırılmalıdır. O halde burada tekrar söylemekte yarar var. Hiçbir şikayet olmasa da her kadın senede bir muayene olmalı ve vajinal smear aldırmalıdır. 40’lı yıllarda muayeneleri 6 ayda bir yaptırıp senede bir meme röntgeni de çektirmelidir. Şikayet olduğu zaman, ihmal edilmeden nedeni araştırılmalıdır.

NEDEN GEBE KALAMIYORUM-Derin KÖSEBAY

Düzensizliğin nedeni bulunmalı

Genç kızlarda adetlerin ilk dönemlerde düzensiz olması normaldir, zamanla her şey yoluna girer. 40’lı yaşlarda da pek çok kadın adet düzensizliği yaşar. Bu strese, mevsim değişikliklerine, hormonal sorunlara bağlı olabilir ama yine de nedenini araştırmak gerekir.

NEDEN GEBE KALAMIYORUM?

27 yaşındayım ve 2 sene önce evlendim. Evlenmeden 2.5 sene önce prolaktin hormonu tedavisi gördüm ve tedavinin bittiğini, hormonlarımın düzene girdiğini söyleyerek ilaçlarımı kestiler. Eşimle 2 senedir korunmasız ve haftada en az 3 defa beraber olmamıza rağmen hâlâ hamile kalamadım. Doktora gitmeden önce sizin düşüncelerinizi almak istedim.

CEVAP: Prof.Dr. Derin KÖSEBAY, Prolaktin hormonunun yüksek değerlerde olması yumurtlamayı durdurur ve dolayısı ile gebe kalmaya engel olur. Fakat bu sorun tedavi edildi ise ve aradan da 2 sene gibi uzun bir süre geçti ise neden gebelik olmuyor. Bunun incelenmesi lazım. Prolaktin hormonundan başlayarak hormon testleriniz yapılması, yumurtlama tayini (USG ile) yapılması, rahim filminin çekilmesi ve eşinizin sperm muayenesinin yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra neden gebe kalamadığınız muhtemelen anlaşılacak ve gerek tedavi ile istediğiniz gebelik olacaktır. Sevgiler.

SERVİKS KANSERİ-Derin KÖSEBAY

Serviks Kanseri
Anneme serviks kanseri teşhisi konuldu. 5 hafta kemoterapi gördükten sonra 5 seans brakiterapi gördü. Tedaviye başlamadan önce kitlenin 6.5 santim olduğunu söylediler. Tedaviden 1 ay sonra çektirdiğimiz filmlerde kitlenin 3.5 santime küçüldüğünü söylediler. Acaba bu gibi tedavilerde en iyi sonuç kitlenin tam olarak bitirilmesi mi yoksa küçültülüp ileriki zamanlarda kaybolması mı?

CEVAP :
Anneniz epey gecikerek tedaviye başlamış. Rahim ağzı kanseri için 6-7 santim çok büyük bir tümör demek. Bu nedenle de ameliyat yerine çok doğru olarak radyo-kemoterapi yapılıyor. Tümörün bir ay içinde nerdeyse yarı yarıya küçülmesi iyi bir göstergedir. Kontrollerde daha da küçüleceğini sanıyorum. Burada amaç tümörün tamamen yok edilmesidir. İleriki muayenelerde bu durum kontrol edilecek, gerekirse biyopsiler alınacaktır. Tümör tam yok edilmezse işler biraz zorlaşıyor. Belki ameliyatla rahmi almak veya daha agresif bir cerrahi uygulamak da gerekebilir ama şimdilik beklenecek... Umarım herşey iyi gider ve başka ek bir tedaviye gerek kalmaz... Sevgiler.

KİSTİ ALDIRMADAN KURTULAMAZMIYIM-Derin KÖSEBAY

Kisti aldırmadan kurtulamaz mıyım?

29 yaşındayım, 3 yıl once büyük bir sancıyla ilk kist oluştu. Bu daha sonraki yıllarda 8 kez tekrarladı ama her seferinde daha az sancı yapıyor. Bu kist neden oluşuyor? Bazı doktorlar aldırmadan kurtulamayacağımı, sürekli tekrarlayacağını söylüyor. Eğer ameliyat olursam sonuçları ne olur?

Devamlı kist oluşması diye bir hastalık olduğunu sanmıyorum. Yumurtalığın fonksiyon bozukluklarında zaman zaman yumurtlama için gelişmeye başlayan bir folikül belirli bir büyüklüğe gelince yırtılması gerekirken yumurtlama olmaz ve gelişimine devam eder. Bu şekilde meydana gelen kistler hiç tedavi edilmeseler bile birkaç ay sonra kendiliğinden küçülür ve sorun biter. Fakat bu durum 2-3 ayda bir tekrarlıyorsa, tedavi edilmesi gereken bir durum var demektir. Doğum kontrol hapları bu tip rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engeller. Yumurtalıktaki fonksiyonların düzelmesini sağlar ve bu tip kistler oluşmaz... Sizin çok kısa özetlediğiniz durumdan benim anladığım şey bu... Aslında en doğru yol bunu doktorunuzla konuşmanızdır. Sevgiler.

Her ilişkiden sonra kan geliyor, neden-Derin KÖSEBAY

Her ilişkiden sonra kan geliyor, neden?

30 yaşındayım. Adetlerim düzenli, herhangi bir sorunum yok. Ancak ne zaman eşimle cinsel ilişkiye girsem benden adet dönemindeymişim gibi kan geliyor. Bu durum beni korkutuyor. Bu kötü bir hastalığa mı işaret ediyor?

Vajina, rahim ağzı ve rahim hastalıklarının bir kısmında (belki de daha tehlikeli olanlarında) bu tip şikayetlere daha sık rastlanılmaktadır. Özellikle ülkemizde genç yaşlarda rahim ağzı kanserini çok sayıda görüyoruz. Mutlaka sizde de böyle bir şey vardır demek istemiyorum. Mesela rahim ağzı kanserinin ilerlemiş dönemlerinde ortaya çıkan bir belirti, ilişki sonrası kanamadır. Bence gecikmeden bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olmalısınız. Smear testi denen akıntı tahlilinin de yapılmasında yarar var.

Prof.Dr. Derin KÖSEBAY Derin KÖSEBAY

Menopoza mı girdim-Derin KÖSEBAY

Menopoza mı girdim?

42 yaşında, 1 yıllık evli bir kadınım. Geçen ağustos ayında evlendim. O zamana kadar düzenli giden adetim eylül 2008'de olmadı. Ekim'de oldu, kasımda yine olmadı. Test için gittiğimde menopoza girdiğimi söylediler. Ancak son aylarda ekim, kasım ve aralık (2009) aylarında yeniden adet görmeye başladım. Az az geliyor ama tam 28 günde bir oluyor. Annem 45-46 yaşında menopoza girdi. Ben menopoza mı girdim yoksa başka etkenlerden dolayı mı böyle oldu? Bir yıl aradan sonra yeniden adet görmek normal mi? Yumurtalıklarımda kist ya da myoma da rastlanmadı. [Menopozda Kanama Varsa]

Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Menopoz tanısı kanda yapılan hormon ölçümleri sonunda konur ve sanırım sizde de bu ölçümler yapılmıştır. FSH yüksekliği yumurtalıkların yeterli çalışmadığının bir göstergesidir. FSH'ı yükselmiş ve adetten kesilmiş birinde adetlerin tekrar başlaması ve FHS'ın normale dönmesi demektir. Ancak ya mucize şeklinde değerlendirilmeli veya hormon ölçümlerinin yanlış olduğu düşünülmelidir. Erken menopoza kesin ırsi bir olaydır denemez... Annesi 50 yaşında menopoza giren biri 30 yaşında da erker menopoza girebilir. Sizin hormon ölçümlerinizi tekrarlamakta yarar var. Eğer sonuçlar yine menopoz diyorsa, doktorunuz eksik olan hormonunuzu dışarıdan vererek şikayetlerinizi (Halen olan ve menopoza bağlı ileride çıkacak şikayetleri) sonlandırabilir. Daha konforlu bir hayatınız olmasına yardımcı olabilir.

KÜRTAJ HAMİLE KALMAYI ZORLAŞTIRABİLİR

Kürtaj işleri zorlaştırabilir.
İstenmeyen gebelikler ya da düşükler sonucu yapılan kürtajda bazen sorunlar çıkabilir, enfeksiyon oluşabilir Enfeksiyon rahmin alt kısmında ya da karın içine kolayca yayılabilir. Bu yüzden kadının hamile kalması zorlaşabilir. Prof.Dr. Derin KÖSEBAY

Kürtajdan iltihap kapmışım, hamile kalamıyorum

21 yaşındayım, 9 aylık evliyim. Bebeğimi 11 haftalıkken kaybettim, kürtaj oldum. Kürtajdan 1 ay sonra doktora kontrole gittiğimde iltihap kaptığım söylendi. Aradan 6 ay geçti ama hamile kalamadım. Sizce bu durum iltihaplanmadan mı kaynaklanıyor? Şu aralar yine iltihap tekrarladı, ilaç kullanıyorum. Hamile kalmak için beklemem gerekiyor mu?

Prof.Dr. Derin KÖSEBAY : Düşük sonrası yapılan kürtajların en önemli komplikasyonlarından biri enfeksiyonun oluşmasıdır. Enfeksiyon kolaylıkla rahimin yukarı bölümlerine ve hatta karnın içine kadar yayılabilir (Peritonite neden olabilir). Böyle büyük bir enfeksiyon rahim içinde ve karın boşluğunda da (Bağırsaklarla rahim ve yumurtalıklar arasında) yapışıklıklara neden olabilir. Sonuçta spermin yumurtaya ulaşımı engellenerek gebelik mümkün olamaz. Ayrıca rahim içinde meydana gelebilecek düzensizlikler ve bozukluklar döllenmiş yumurtanın gelip rahim içine yerleşmesini engelleyerek yine gebeliğin olmamasına neden olur. Sonuçta sizin doktora başvurup muayene olmanız, gerekli incelemeleri yaptırmanız ve belki de rahim filmi çektirmeniz gerekiyor.

Neden düşük yapıyorum-Derin KÖSEBAY

Neden düşük yapıyorum?

32 yaşında bir kadınım, 4 yıllık evliyim. 2 aylık düşük yaptım. Bir süre sonra tekrar 1.5 aylıkken düşük daha yaptım. Bunun nedenleri ne olabilir?

CEVAP: Düşük nedenlerini sıralarsak sayısı oldukça fazla. Erkekle ilgili olarak spermin kusurları olabilir, genetik bozukluklar olabilir. Sizde hormonal nedenler, rahmin yapısal bozuklukları, geçirilmiş veya halen mevcut olan bazı enfeksiyon, metabolizma hastalıkları gibi pek çok nedene bağlı düşükler görülebilir. Yeni bir gebeliğe başlamadan önce mutlaka bunların araştırılması gerekiyor.

3 ayda bir adet görüyorum, neden-Derin KÖSEBAY

3 ayda bir adet görüyorum, neden?

51 yaşındayım. Yaklaşık 1 yıldır 3 ayda bir adet görüyorum. Adet gördüğümde ortalama 10 gün kadar sürüyor ve ilk 3 gün aşırı kanama oluyor. Önceki yıllarda da fazla kanama oluyordu. 2 yıl önce kadın-doğum uzmanına muayene oldum, kötü bir bulguya rastlanmadı. Ancak benden smear alınmadı. Ne yapabilirim?

CEVAP: Sevgili okurumuz, pek çok jinekolojik önemli hastalık 45-55 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Siz de bu önemli ve riskli dönemde doktor kontrollerini aksatmış, 2 yıldır smear bile aldırmamışsınız. Şikayetlerinizin nedeni menopoza yaklaşmış olduğunuzdan ve hormonal eksiklikten olabileceği gibi ciddi başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Yapmanız gereken hemen doktorunuza başvurmanız. Vajinal smear’i aldırmanız ve muayene olmanız. Ayrıca senede bir mamografinizi de çektirmelisiniz.

Kasıklarda ve makatta ağrı var, nereye başvurmalıyım-Derin KÖSEBAY

Kasıklarda ve makatta ağrı var, nereye başvurmalıyım?

31 yaşındayım, adetlerim düzensiz değil. Ancak son dönemlerde kasıklarımda ve makat kısmımda ağrılar duymaya başladım. Sürekli baş ağrısından şikayet ediyorum. Şişkinlik ve kabızlık çekiyorum. Nereye başvurmam gerekiyor?

CEVAP: Öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurun. Kasıklarda ve makata vuran ağrılar genellikle yumurtalıklar veya çevre dokuların hastalıklarında görülür. Karın içindeki olaylar pek çok organı etkiler. Mesela yumurtalıkların iltihabı veya urları, bağırsakların da az çalışmasına neden olabilir.

Rahim alınınca cinsel hayat biter mi-Derin KÖSEBAY

Dünyada ve Türkiye’de çeşitli hastalıklar sonucu bazı kadınların rahimleri alınabiliyor. Ancak bunu büyük bir sorun haline getirmemek, olaya tedavi amaçlı bakmak gerekiyor. Ayrıca rahim alınması kadının cinsel yaşamını etkilemiyor.

Rahim alınınca cinsel hayat biter mi?

Rahimde yapılan herhangi bir ameliyat sonucu rahmi alınan kişinin cinsel hayatı biter mi? Çevremde, rahmi alınan birkaç kişi cinsel ilişki sırasında hiçbir şey hissetmediklerini söyledi. Söyledikleri ne kadar doğrudur?

CEVAP: Dünyada çeşitli hastalıklar nedeniyle rahmi alınmış milyonlarca kadın yaşıyor. Cinsellik konusunda böyle hastalarda yapılmış pek çok çalışma var. Bu çalışmalardan hemen hiçbiri sizin çevrenizden duyduklarınızı doğrulamıyor. Yani rahim olmaması kadınlığın bittiği anlamına gelmiyor. Cinselliğin sona erdiği anlamı taşımıyor.